вівторок, 26 грудня 2017 р.

Як навчитись відкладати гроші на майбутнє?

Чи вам відомо, що наші інстинкти та мова спілкування заважають ефективно накопичувати гроші? Розповідаємо, що з цим робити...

Всім знайома історія: перевіряєш баланс картки в кінці місяця та намагаєшся збагнути - звідки така маленька сума? Або наранок після гарних посиденьок із друзями з подивом заглядаєш у пустий гаманець.
Нам з дитинства втовкмачують, як важливо відкладати кошти на майбутнє, однак наші дорослі звички цьому протирічать. Чому так?
Перш за все - нас таких багато. Згідно опитувань, навіть прагматичні американці відкладають не більше 5 відсотків свого щомісячного заробітку, а це далеко не “еталонні” 15%. Більшість з нас отримують зарплатню й одразу витрачають її - на оренду квартири, продукти, комунальні платежі, приємні дрібниці, кінотеатр по вихідних… Оскільки така поведінка є дуже поширеною, і, відверто кажучи, безвідповідальною, давайте спробуємо знайти цьому пояснення.Дослідження показують, що проблеми із економією пов'язані із звичкою багато витрачати на повсякденне життя. Проте, найкращий показник розумних фінансових рішень - це не наш рівень фінансової грамотності, а те, як часто ми зупиняємось, щоб подумати про майбутнє.
Це підтверджують і результати наступного дослідження: люди, що говорять певними мовами, краще заощаджують гроші. Так, ви усе правильно прочитали: ті, хто розмовляють мовою, в якій використовується одне і те ж дієслово для теперішнього і майбутнього часів, економніші за інших. Гарний приклад - китайці та німці. Оскільки вони однаково говорять про теперішнє та майбутнє, їх мозок однаково сприймає обидва часи і це полегшує їм заощадження грошей на майбутнє! 
Отже, маємо те, що маємо. Нам важко економити, тому що ми більше думаємо про "зараз" ніж  про "потім".

Чому нам так важко думати про майбутнє?

Згідно наукових досліджень, ми сприймаємо самих себе у майбутньому так само, як сприймали б зовсім чужу людину.
Коли ми думаємо про себе, активується область мозку, яка називається медіальною префронтальною корою (або МПК). Коли ми думаємо про знайомих людей, активність у цьому районі зменшується. І коли ми думаємо про когось, з ким у нас немає абсолютно нічого спільного, активність падає майже до нуля.
В цьому і проблема: чим далі в часі ми намагаємося уявити собі наше життя, тим меншу активність показує наша МПК. Інакше кажучи, наш мозок реагує так, наче ми у майбутньому є людиною, яку ми не дуже добре знаємо, і, чесно кажучи, до якої нам доволі байдуже. Адже те, що відрізняє наше сприйняття себе - це наша спроможність відчувати власні емоції та думки, тоді як про почуття іншої людини ми можемо лише здогадуватись.

Що нам з цим робити?

Звучить дивно, але факт: щоб краще заощадити на майбутнє, нам треба вчитись візуалізовувати себе та свої думки й емоції у майбутньому.
Наприклад, в одному експерименті групі молодих людей показали, як вони виглядали б у 50 років. Після цього люди зізнавалися, що замислились над тим, аби починати відкладати до 30% своєї зарплатні на пенсійний рахунок.Вчені, що проводили експеримент, дійшли висновку: все, що допомагає нам краще уявити реальність власного майбутнього, сприяє більш ефективним фінансовим рішенням.
Доречі, усім бажаючим радимо скористатися мобільним додатком AgingBooth, який показує, як ви будете виглядати у похилому віці (скачати у AppStore \ або у Google Play)
Останній спосіб досягти кращого результату при визначенні пріоритетів нашого майбутнього полягає в тому, щоб зробити піклування про власне майбутнє якомога простішим.
Налаштуйте автоматичний переказ 15, 20 або 25% від вашої зарплати на окремий рахунок та не думайте про ці гроші. Доречі, саме для цього й створене накопичувальне страхування - ви робите періодичні внески за полісом, отримуючи страховий захист і одночасно накопичуєте капітал на ваше майбутнє.

Обманіть ваш розум, щоб зберегти гроші.

Мораль нашої історії полягає в тому, що, вочевидь, збереження на майбутнє не є природним людським інстинктом. Нам важко накопичувати, бо нашому мозку складно думати про майбутнє як про реальне явище.
Але не потрібно впадати у відчай - допоможіть своєму мозку пов'язати самого себе у майбутньому із собою у теперішньому часі, а також привчіть себе робити регулярні заощадження на довготривалий термін. Таким чином, збереження на майбутнє не буде питанням вибору, це буде гарною звичкою, за яку майбутній ви скаже "Дякую!