пʼятницю, 2 лютого 2018 р.

Просто про складне: як фінансово захистити майбутнє сім'ї

«Люди перестають мислити, коли перестають рахувати гроші, а якщо вони ніколи їх не рахували, то, значить, ніколи й не мислили».
Франклін Рузвельт
«Жили-були на світі три поросятка. Три брати. Всі однакового зросту, кругленькі, рожеві, з однаковими веселими хвостиками. Навіть імена у них були схожі. Звали поросят Ніф-Ніф, Нуф-Нуф і Наф-Наф. Все літо вони перекидалися в зеленій траві, грілися на сонечку, ніжилися в калюжах». Всі напевно в дитинстві читали казку «Про трьох поросят», і пам'ятаєте, що мораль казки така: піклуючись про будівництво міцного будинку, ви зможете вберегти себе і своїх рідних від злого і старого вовка. Згадайте, як Ніф-Ніф побудував свій будинок із соломи, і коли вовк подув на нього, він розлетівся на всі боки. Нуф-Нуф був трохи розумнішим і вибудував свій будинок з гілок і тонких прутів, який теж розвалився від того, що на нього подув вовк. А ось самий кмітливий братик-порося Наф-Наф цеглинка за цеглинкою зводив свою міцну фортецю. І завдяки йому вони з братами залишилися цілими і неушкодженими.
У нашому повсякденному житті існує безліч прикладів, як захистити своє здоров'я та життя. Це і подушки та паски безпеки в машинах, це рятівний круг на кораблі, запасний парашут у ранці парашутиста. Усе наше життя ми намагаємося убезпечити себе та оточуючих від яких-небудь неприємних подій.
У розпал розвитку сфери послуг ми сьогодні спокійно можемо застрахувати свій будинок від пожежі, машину від угону, урожай від негоди, себе на випадок медичних розтрат ...
А як фінансово захистити майбутнє своєї сім'ї? Напевно, не варто заглиблюватися в опис різних інструментів, за допомогою яких можливо говорити про фінансовий захист. Неймовірна кількість пропозицій від фінансових установ: банківські депозити, цінні папери, дорогоцінні метали та антикваріат, інвестиції в бізнес, страхування життя тощо.
Чого ж хоче людина XXI століття? Фінансової незалежності, міцного здоров'я і впевненості у завтрашньому дні!
Фінансова незалежність - це можливість реалізації своїх життєвих планів. Її можна досягти завдяки професійному управлінню власними фінансами. А для цього потрібно розбиратися в тому, який фінансовий інститут принесе Вам високу прибутковість поряд з мінімальними ризиками, щоб в гонитві за прибутком не втратити все. Міцне здоров'я - це можливість насолоджуватися реалізацією своїх бажань. Так, його не можна купити, але ось забезпечити фінансову підтримку під час різних життєвих негараздів, цілком можливо. Не факт, що коли у Вашому житті або в житті ваших рідних стануться непередбачені обставини, у Вас будуть кошти для того, щоб відновити здоров'я. Таким чином, вдалий симбіоз цих двох аспектів дарує кожному впевненість у завтрашньому дні.
Сучасні люди стали більш вимогливими до послуг і товарів, які можуть бути їм запропоновані. Тому ми зараз часто чуємо «два в одному», «тут і зараз», «дешево і сердито». Як наслідок, разом зі ступенем попиту зростає і рівень пропозиції.
«Два в одному» - це фінансова незалежність і міцне здоров'я людини, «тут і зараз» - моментальне рішення всіх його питань, «дешево і сердито» - за доступною ціною. Порівнявши і оцінивши можливості різних фінансових інститутів, все це може забезпечити страхування життя.
Страхові компанії приділяють досить багато часу і сил, щоб розробити не шаблонний, універсальний продукт, а навпаки - індивідуально підібраний до кожного нового споживача. Досить чітко відпрацьовані і представлені широкому колу потенційних та існуючих клієнтів варіанти страхування - накопичувальне, інвестиційне, пенсійне, дитяче накопичувальне, ризикове. Тобто, кожен клієнт, який «потрапив у руки» до досвідченого фінансового консультанта, зможе підібрати собі той продукт страхування, який буде прийнятний для нього і зможе задовольнити його інтереси. Водночас наявність страхового полісу зможе забезпечити і додаткові привілеї для його власника - безкоштовні медичні консультації, обстеження кращими фахівцями, захист коштів від наслідків інфляції, повернення частини вкладених коштів у вигляді податкової знижки з боку держави і т.д.
Страхування містить не тільки елемент збереження та примноження коштів клієнтів, але і разом з тим істотний страховий захист практично на всі випадки життя. Завжди пам'ятайте одну просту фразу словенського оратора «Страхування - це парашут, якщо у Вас його немає в потрібний момент, більше він Вам не знадобиться».
Страхова компанія «PZU» для Вас розробила ряд спеціальних програм, за допомогою яких Ви зможете фінансово захистити майбутнє своєї сім'ї.

Що таке податкове повернення, і як можна отримати назад частину грошей, відданих державі?!!

Повернення можливе за навчання, іпотеку і навіть страхування

Компенсується. Частина коштів, витрачених громадянами на багато витрат, але головне - бути офіційно працевлаштованим

Практично у кожного українця є список обов'язкових платежів за місяць. При цьому багато хто не знає, що громадяни, працевлаштовані офіційно, по деяких переліків витрат можуть отримати частину своїх грошей в рамках податкового повернення. Філософія інструменту проста: держава заохочує своїх громадян за корисні для суспільства справи і повертає понесені ними витрати на податки. До списку витрат, після сплати яких можна претендувати на податкове повернення, відносяться здобуття освіти, іпотечні кредити і навіть страхування в недержавних пенсійних організаціях і т. д. 
ПТУ АБО ВНЗ: ЗА НАВЧАННЯ НА КОНТРАКТІ
Одна з підстав для повернення податку – отримання освіти (навчання в державному професіонально-технічному або вищому навчальному закладі на контракті або ж плата за навчання члена сім'ї першого ступеню споріднення (дочки, сина). Право на таку компенсацію мають тільки резиденти України з реєстраційним номером облікової картки платника податків (або позначку в паспорті, що підтверджує її відсутність з релігійних причин). При цьому фіз. особа має бути офіційно працевлаштованою, так як податкова знижка – це повернення частини сплаченого його роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати. Підприємці або ті, хто працює за цивільно-правовими договорами, претендувати на податкову знижку не можуть.
ДОКУМЕНТИ. Щоб скористатися правом на податкове повернення, потрібне документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. Це можуть бути квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).
Потрібно  паспорт (оригінал + копія батька-платника податків та студента), ідентифікаційний код (оригінал і копія), довідку про розмір заробітної плати батька за минулий рік (береться в бухгалтерії за місцем роботи), копію контракту на навчання, за яким платилися гроші, помісячні квитанції на оплату контракту на навчання (оригінал) та заповнену податкову декларацію .
"Потрібно подати декларацію за підсумками року і пакет документів, що свідчать про суму, яку складали платежі, і яку фактичну суму із цього сплатив платник податків. Повинен бути договір безпосередньо з тією юр. особою (ПТУ, ВНЗ), яка надавала послуги з переліку, за яким надається податкова знижка. Важливо, щоб договір був правильно складений. наприклад, нерідко претенденти а податковий повернення звертаються після року навчання і вписують весь курс (навчальний рік). Це неправильно: у податковій службі розрахунок ведеться за календарний рік, а рік навчання в навчальному закладі зачіпає два календарні роки: з вересня по грудень і з січня по червень чи липень . Тому податкову декларацію подають двічі".

Також повинні бути чітко прописані місяці, де оплачена тільки половина місяця навчання.
КОМУ ПОВЕРНУТЬ І СКІЛЬКИ
Важливо, щоб суми, зазначені в договорі, збігалися з фактично понесеними витратами. "Якщо буде виявлено невідповідність у сумі за договором і фактичних підтверджень (загублена квитанція за якийсь місяць і т. п.), податкова може порахувати повернення, виходячи з тієї суми, яка буде менше, або відмовити зовсім. Стати причиною відмови також можуть некоректно складені документи (якщо відсутні елементи, які надають договором або чеками/ордерами і т. п. ознаки офіційного документа)".
ЯК РАХУЄТЬСЯ ПОВЕРНЕННЯ
Сума повернення може бути різна в кожному конкретному випадку. Порахувати її можна за формулою: суму оплати за навчання в місяць помножити на кількість місяців навчання протягом календарного року. З отриманої суми потрібно вирахувати 18% (ставку прибуткового податку). Наприклад, якщо щомісячний платіж за навчання становить 1 тис. грн, а час фактичної навчання і оплати за календарний рік – 10 повних місяців (з січня по грудень і 2 місяці канікул), виходить 1000х10 і з цієї суми 18% = 1800 грн.
Якщо для всіх платників податків термін подання податкової декларації до 1 травня, то для претендентів на повернення термін продовжено до 31 грудня року, наступного за звітним. Якщо зараз 2018р., і кампанія по декларуванню вже закрита, але у фізосіб-платників податків були витрати в 2017р. по пунктах з переліку, що дає право на податкову знижку, вони можуть подати декларацію до кінця року.
ТЕРМІНИ І КЛОПОТАННЯ
Раніше термін повернення був обмежений 60 днями, і навіть були передбачені певні санкції за порушення терміну. На сьогоднішній день такі обмеження відсутні, хоча повернення відбувається приблизно в цьому діапазоні часу.
Подавати клопотання про податкове повернення платник податків має право стільки разів, скільки захоче цим займатися. Перша подача декларації може бути за перший семестр першого курсу, остання – на наступний рік після закінчення навчання за контрактом. Якщо платник податків до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, право не переноситься на наступні податкові роки.